Door de ogen van mijn moeder

Helma Erkelens, Rop Haverkort en Kees Dekkers

24 april 16.30

 

Kaartjes ook aan de deur te koop

€ 15,00
€ 10,00
Totaal: € -

“Door de ogen van mijn moeder is een muzikaal oorlogsverhaal vanuit het perspectief van een jong kind dat ‘niets heeft meegemaakt’. Bevatten wat er gebeurde, daar was ze nog veel te jong voor. “Maar ik en de kinderen van mijn generatie voelden de continue dreiging, we voelden de angst van onze ouders, iedere dag”, aldus Helma Erkelens, de verteller. Een verhaal over vluchten, bombardementen, de jodenvervolging, verzet en collaboratie, liefde en dood – door de ogen van een kind. Een herkenbaar verhaal. “De bezettingstijd en het grote zwijgen daarna, had impact op hoe mijn moeder opgroeide na de oorlog en op haar volwassen leven. Het had ook impact op hoe mijn zusjes en ik opgroeiden, lang na de oorlog”.

De muziek die ze spelen vertolkt de emotie. Het zijn toegankelijke bestaande liederen van (op een na) 20e eeuwse componisten (Diepenbrock, Mompou, Bajgelman, Villa Lobos – en Brahms).

De voorstelling besluit met een filosofische vraag, naar aanleiding van de Berceuse van Alphons Diepenbrock: moeten we kennis negeren en onwetend blijven van wat er in de wereld gebeurt? Alleen voor schoonheid gaan? Het antwoord volgt in het slotnummer: de Bachianas van Heitor Villa Lobos met eigen Nederlandse tekst.
Een voorstelling van Helma Erkelens (verteller, zang), Rop Haverkort (piano, arrangementen) en Kees Dekkers (altviool)

Eet je daarna gezellig een hapje mee? De spelers schuiven ook aan voor voor een hapje en een drankje en koffie of thee achteraf.