Archief

Eerste Lezing bij Huis Orlando

Virginia Woolf

Freshwater

We lazen Freshwater op 23 februari

NELLY (…) Mevrouw Cameron heeft vandaag de kalkoen geslacht. De Muze heeft immers vleugels nodig. Maar, ze prikken zo ontzettend erg, die vleugels.

JOHN Waar de fuck heb je het over? Wie is mevrouw Cameron?

NELLY Mevrouw Cameron is de fotograaf, meneer Cameron de filosoof, meneer Tennyson de dichter en Signor is de kunstenaar. En, schoonheid is waarheid en waarheid is schoonheid. Dat is alles wat we weten en alles waar we het over moeten hebben. Wees braaf, meisje, en laat de slimme heren met rust. O ja, en je moet je altijd inspannen voor het hoogste goed – dat was ik bijna vergeten.

Freshwater: Een komedie (1935) is opgevoerd tijdens een van de illustere feestjes van de Bloomsbury Group. De cast bestond uit kennissen van Woolf, o.a. Vanessa Bell, Leonard Woolf en natuurlijk Mitzi, het penseelaapje van Leonard.

Het is komisch stuk over kunstenaars: Als je alleen maar leeft voor het Hoogste Goed, heb je dan nog wel een leven over? Waar moet je kunst over maken als je alleen maar leeft vóór de kunst?
Het stuk beschrijft een dag in het leven van verschillende kunstenaars (de victoriaanse fotograaf Julia Cameron, de schilder Watts, de actrice Ellen Terry en de dichter Tennyson) en speelt zich af in Freshwater, het huis van de Camerons op het Eiland van Wight. Cameron en Watts laten de anderen voortdurend voor hen poseren in de meest absurde ensceneringen. Op een gegeven moment laat Ellen (‘Nelly’) haar echtgenoot Watts achter zich en ontsnapt ze met haar knappe jonge minnaar: de marienier John.

Het stuk is ondergewaardeerd binnen het oeuvre van Woolf en verdient daarom meer aandacht. Tijdens de Eerste Lezing zullen we het stuk lezen in een nieuwe vertaling van Tom Withaar – de eerste Nederlandse vertaling van het stuk – en zullen we ons verdiepen in de context van de victoriaanse kunstenaars-scene en in die van de Bloomsbury Group.

 

Over de schrijver

Virginia Woolf (1882-1941) heeft verschillende romans (o.a. Mrs Dalloway en Between the Acts) en essays (A Room of One’s Own) geschreven. En natuurlijk Orlando: A Biography, het werk waar Huis Orlando naar vernoemd is. Woolfs werken proberen de veelzijdigheid van de wereld en de gedachten van mensen te vatten. Dit doet ze met vernieuwende perspectieven.