Mien tanne Agga – geannuleerd!

spel: Janneke Geertsema
tekst: Jan Veldman
regie: Harm-Ydo Hilberdink

20 maart 16.30

€ 12,50
€ 10,00
Totaal: € -

De voorstelling is geannuleerd wegens ziekte. Degenen die al een kaartje hebben gekocht, krijgen nog bericht met een nieuwe datum. Mochten ze op die datum niet kunnen, dan wordt het geld uiteraard teruggestort!
Tante Gerarda (Agga) Geertsema speelde een belangrijke rol in de bakkersfamilie in het naoorlogse Muntendam, waar actrice Janneke Geertsema opgroeide. Toen Janneke Geertsema in 1948 werd geboren, was haar tante Agga 41 jaar oud. Agga werd als minder begaafd beschouwd: ze moest achterin de klas zitten en werd uiteindelijk van school gehaald omdat ze niet tegen de rook van de kolenkachel kon. Ze ging vervolgens brood bezorgen in Tussenklappen, tot aan Zuidbroek.

Al 30 jaar een plan
Janneke Geertsema is een van de vaste spelers van de Groningstalige theatergroep Waark. Sinds de start van het gezelschap in 1973 was ze te zien in zo’n zestien producties en heeft ze – niet alleen binnen Waark – een indrukwekkend CV opgebouwd. Al ruim dertig jaar heeft ze het plan – samen met regisseur Harm-Ydo Hilberdink – om een theatrale verbeelding te maken van haar jeugdjaren in Oost-Groningen. Deze plannen worden nu eindelijk gerealiseerd door Janneke en Harm-Ydo (bij Waark o.a. bekend van ‘Scholten Zienent’ en van de tv-serie ‘Boven Wotter’). Jan Veldman, die voor Waark ook de teksten schreef van ‘Haardloper Huzengoa’ en ‘De Menalda vetes’, schreef de tekst van deze prachtige monoloog

Tijdsbeeld
In de monoloog krijgen we door de ogen van Agga een tijdsbeeld gepresenteerd waarin o.a. de oorlog en de Jodenvervolging hun schaduwen vooruitwerpen. En we zien de tijd van de wederopbouw.
In het Amerika van de jaren dertig ontwerpt de Ostfries Ubbe Iwerks als partner van Walt Disney de cartoonfiguur Mickey Mouse. Tante Agga ziet in 1937 voor het eerst een afbeelding ervan in het blad Vrouwenleven en begint te breien om vervolgens nooit meer op te houden… Tante Agga ziet alles gebeuren, blijft zichzelf en zo wordt ze voor Janneke de personificatie van een verloren gegane tijd.
Als geen ander weet schrijver Jan Veldman de juiste, beeldende toon te treffen. In het harde en prachtige Gronings van Muntendam zet hij een tijdsbeeld neer dat gaat leven. Tante Agga maakt vanzelfsprekend deel uit van dat taaldecor en we voelen de band tussen tante en nicht Geertsema.

Zie ook de recensie van de première in Winsum.

Eet je daarna gezellig een hapje mee? De spelers schuiven ook aan voor voor een hapje en een drankje en koffie of thee achteraf.